Hundens anatomi

Kommentera
Exteriör
När du tittar på din hund är det exteriören, den yttre anatomin du ser. Skelettet, själva stommen spelar stor roll för hur din hund ser ut på utsidan. Skelettets samansättning- rätta vinklart eller rätt resning. Muskulaturen och pälsen är avgörande för hur din hund upplevs exteriört sett. En hund som är fet får helt fel proportioner. Pälsmängden kan också vara viktig hur man upplever hunden. Varje hundras har en beskrivning hur den ska se ut i fråga om storlek, vinklar, pälsmängd, öronform och rörelser m.m. 
 
Spelar exteriören någon roll?
Alla raser är framtagna för speciella syften. De behöver ha olika exteriörer efter vad seras uppgift är. Vakthundar - stora och stadiga. Jakthundar som ska ner i gryt - små och smidiga. Vallhundar - lagom stora och smidiga. 
 
Huden
Huden är kroppens största enskilda organ och tillsammans med pälsen kan den ge en vink om hur hunden mår. Huden ska vara skydd mot yttre temperaturväxlingar, den ska delta i kroppens värmereglering, vara ett skydd och ett organ mot fukt och uttorkning. 
 
Tre lager hud: 
 
1. Överhud- Den hud man kan se. Den är en tredjedel så tjock som vår hud. Det här lagret förnyas hela tiden. Det tar cirka 20 dagar att byta hela. På trampdynorna finns det svettkörtlar, som är till för att hålla trampdynorna mjuka och fungerar som doftmarkörer och avger endast en liten mängd svett.
 
2. Läderhuden- Försörjer överhuden med näring och innehåller även hårsäckarna, där håstråna bildas. Här finns svettkörtlar och talgkörtlar. Talgkörtlarna producerar fett sekret som smörjer in håren i pälsen, den klarar väta och uttorkning bättre. 
 
3. Underhuden- Förbindelsen mellan huden och den underliggande vävnaden. Den består mest av fettvävnad och som fungerar som vätske- och näringsreserv och är med vid temperaturregleringar. 
 
Pälsen
Hundens päls består av ullhår och täckhår. Pälsen hjälper till att minska problem med överhettning och nedskylning. hunden fäller - en successiv förnyelse av pälsen och olika stadier av hårens tillväxt är jämnt fördelade över hunden. 
 
Ögonfransar och morrhår
Kraftigare hårstrån. De har djupare hårsäckar som är mer välförsedda med blodkärl och nerver. Ögonfransar och morrhår byts också ut mot nya, men det sker mer i skymundan. 
 
Trampdynor
Till varje tå finns en trampdyna. En stor trampdyna ligger som kudde under övergången från mellanfotens ben och under de första tåbenen. Det finns en trampdyna på baksidan av handloven. Dessa trampdynor är utformade för att kunna tjänstgöra som stötdämpare och genom sin tjocka hud och den underliggande sega fettrika bindväven är detta möjligt. 
 
Klorna
Hårda hudbildningar, som våra naglar, men de tål mycket mer mekanisk nötning mot asfalten än naglar. Klorna sitter förbundna till klobenet med pulpan. 
 
Skelettet
Hundens skelett är det näst hårdaste materialet i dess kropp (bara tandens emalj är hårdare). Består av olika sorters ben: rörben, lårben, överarmsben, platta ben, skallens ben, revben och korta ben. Förbindelsen mellan de olika benen är leder av olika slag.
 
Muskulaturen
Det finns olika slags muskulaturer: muskler, skelettmuskulatur, glatt muskulatur och hjärtmuskulatur. Glatta muskulaturen - såkallat hålorgan som tarmar och blodkärl. Hjärtmuskulaturen - finns i hjärtats väggar och dess arbete är att pumpa runt blodet i kroppen. Skelettmuskulaturen - arbetar snabbt och är inte uthållig. Vill hunden hoppa över staketet eller sprinag fritt så bestämmer den sig bara och springer iväg.